Arkeoloji




KARİA NEREDEDİR.




Karia, Anadolu'nun Güney batısındaki Antik bölgedir.
Dilleri olan Karca henüz yeterli sayıda arkeolojik bulgulara erişilemediği için hala çözülememiştir.
Haklarındaki bilgileri, HOMEROS (Smyrna’ (İzmir) da yaşadığı sanılan ünlü ozan.) HEREDOTOS (Halikarnasoslu (Bodrum), tarihin babası olarak bilinen ünlü tarihçi.), STRABON(Amaseialı (Amasya) ünlü coğrafyacı ve tarihçi ), Tevrat, Mısır Hiyoroglif yazıtları, Hitit metinlerinden (Karkiya olarak geçer) ve bu coğrafyada yapılan az sayıdaki kazı buluntularından öğreniyoruz.

Antik çağda Karia’nın komşuları, Kuzeyde İonya ve Lidya, kuzeydoğuda Phyrigia ve Pisidia, güneydoğuda Lykia’dır. Batıda ise Ege Denizindeki,  Kalymnos, Kos, Nisyros ve Rodos gibi Yunan adaları ile sınırlanmıştır. Bazıları Symi Adası’nı da dahil etmektedir.
Bazı antik kaynaklarda; Maindros Nehri’nin(Büyük Menderes) kuzeyinde kalmasına rağmen, Tralles (Aydın), Nysa (Sultanhisar), Mastaura (Bozyurt), Brioula (Bilara) ve Hierapolis (Pamukkale) de Karia şehirleri olarak belirtilmektedir. Telmesos Körfezi'nin  (Fethiye Körfezi) ise, bir yanının Karia’ya öteki yanının da Lykiya’ ya ait olduğu belirtilmektedir. Bu sınırın,  Kalbis Nehri’ne (Kaunus/Dalyan Nehri) kadar uzandığını bildiren kaynaklarda mevcuttur.
Sonuç olarak kabaca;
Kuzeyde,  Büyük Menderes (Maiandros nehri) ile Aydın Dağları(Mesogis)
Kuzeydoğuda, Babadağ (Salbakos Dağı)
Güneyde ve güneydoğuda, Dalaman Çayı (İndos Nehri)
Doğuda, Kızılhisar-Acıpayam Ovası içine alan ve
Batıda, Ege denizi ile çevrili topraklara verilen isimdir
Ancak bu sınırlara, kesin sınırlardır denememektedir.

KAYNAKÇA:
KARİA C.Canan Küçükeren
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/18/35/306.pdf
http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44802/antik-kentler.html
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder